Gisteren ben ik een dag boer geweest. Wauw, wat is dat toch anders dan op kantoor je online campagnes in elkaar klussen. En wat leer je toch onwijs veel op zo’n dag van de ‘echte’ wereld!

Samen met een aantal van mijn collega’s van Lely waren we op bezoek bij boer Jan Dirk Corts op zijn boerderij de Rijnhoeve. Een prachtig statig gebouw in het groene hart van Nederland. Jan Dirk heeft 141 koeien en gebruikt van Lely de melkrobot, de mestmuis (een soort stofzuigerrobot voor in de stal) en een automatische voerschuiver.

‘s Ochtends gingen we meteen van start om de koeien te halen die attentie nodig hadden,. Tegenwoordig zie je heel veel gewoon op een scherm (bij Lely noemen we het Time For Cows), maar een rondje door de stal blijft nog steeds heel nuttig. Daarna hebben we met onze kantoor ervaring nog even een melkrobot een onderhoudsbeurt gegeven (ahum…) en zijn we de kalfjes gaan voeren. 

Wat mij opviel is hoe goed we voor onze dieren zorgen, en dit is geen reclame praatje van de online marketeer van Lely, maar ik zou iedereen oprecht willen uitnodigen eens langs een boer te gaan en te vragen, te kijken en het zelf te ervaren. Het is prachtig om te zien hoe boeren passioneel met hun dieren, de omgeving en hun boerderij omgaan. Melk is een fantastisch product.

De dag werd verzorgd door de afdeling Farm Management Support en we hadden als opdracht meegekregen om een aantal vragen voor de boer voor te bereiden tijdens de ‘College Tour’. Ik verdiep me niet voor niets elke dag in de online wereld van Lely, dus ik had me natuurlijk voorbereid en gekeken hoe Jan Dirk zich online profileerde en andersom was ik ook nieuwsgierig hoe hij de online wereld van Lely tot zich nam. En…dat was een beetje anders dan ik dacht…

Jan Dirk was niet zo van online, hij had het wel eens geprobeerd en op Twitter een foto gezet hoe hij Kievits eieren afschermde zodat ze niet kapot gingen, maar hij was een beetje geschrokken van het effect van online. Opeens reageerde iedereen! De website van Lely keek hij niet zo vaak op, maar online bestellen via de Lely webshop vond hij wel erg handig. Ergens vond ik het een prachtig verhaal, voor Jan Dirk was online heel normaal en het deed wat het moest doen, punt.

Na een goede lunch (best prettig als je al om zeven uur ‘s ochtends begint) zijn we gaan kijken naar het melken en hebben de melk technieken bestudeerd. Wat komt daar ontzettend veel bij kijken, het gaat natuurlijk al lang niet meer over een krukje onder de koe en een emmertje, maar het gaat over vrij koeverkeer, goede melk, gezonde koeien, weidegang, een melkrobot die is afgestemd op de behoeftes (en speelsheid) van een koe, etc… Het was onwijs leuk om te zien hoe koeien “spelen” met de robot om een extra brokje te krijgen of eventjes er onderdoor kijken om te zien wat wij aan de andere kant staan te doen.

Als laatste hebben we nog een rondje gemaakt door de stal met als doel om meer te leren over gezondheid van koeien en mochten we met onze kantoorhanden de mest van koeien beoordelen… op dat laatste na was het een fantastische geslaagde dag, onwijs bedankt Jan Dirk! En…voor iedereen die eens wil kijken bij Jan Dirk, hij heeft ook een bed & breakfast op zijn boerderij.