Vandaag kwam ik er in de metro achter dat mijn OV-Chipkaart was verlopen, nouja het poortje bij de metro zei dat ik een ongeldige kaart had. Dus ik nog zo slim, even naar zo’n oplaad apparaat gelopen en wat bleek, hij was dus verlopen. Mijn eerste gedachte was, dan verleng ik die bij de toch al verschrikkelijk gebruikersonvriendelijke apparten? Maar nee…dat is niet mogelijk…

Als eerste moet je persé langs de klantenservice van de RET. Daar vertelt een bijzonder vriendelijke man, die ongetwijfeld dagelijks de huid wordt volgescholden, dat hij ook niks je verlopen kaart kan. Hij kijkt er ook nog oprecht schuldig bij, dus sja, die man kan je ook niks kwalijk nemen.

Op de vraag hoe dit op te lossen antwoord hij snel en doortastend, “Meneer, u kunt bij mij een nieuwe kaart kopen!” “Eh…wat dacht de RET er  van eerst toch maar even die € 25,- teruggeven die op de oude kaart staat?” Na wat gezoek in een stapel formulieren blijkt dat je je geld van je verlopen kaart toch kan terugkrijgen.

Natuurlijk moet je om je geld terug te krijgen wel al je gegevens invullen, maakt niet uit dat je nou juist voor een anonieme kaart hebt gekozen, geld terug? Dan geef je verplicht je anonimiteit op. En dan de mooiste verrassing, natuurlijk betaal je administratie kosten! Geweldig, eerst die kaart destijds aangeschaft voor € 7,50 en dan nu weer betalen!

En ohwja, je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, of ik dan ook meteen € 7,50 voor mijn nieuwe kaart wil betalen en € 0,50 loket kosten en € 1,00 omdat ik een anonieme kaart wil. Eh…wacht even, we zijn inmiddels bijna twee tientjes aan kosten verder en ik sta nog steeds met lege handen…

Vervolgens kijk ik de man eens aan en vraag: “Kan dat nou niet wat goedkoper?” Waarop hij antwoord: “Eh jawel meneer, maar ik moet dit antwoord geven van mijn baas, u kunt ook gewoon bij de automaat een nieuwe kaart kopen.” De meeste medelijden heb ik nog wel met de medewerkers van de RET die dit wanstaltige product geleverd door TLS B.V. moeten verkopen.

Ohwja beste overheid, gefeliciteerd met het de zoveelste #fail!