Ik weet het nog goed, een tijdje terug kwam Amazon naar Nederland. Er zou geen ruimte zijn voor nog een nieuwe aanbieder, de markt zou al in het bezig zijn van bol.com, het assortiment zijn te klein zijn, Nederland zou niet geschikt zijn voor Amazon, etc…

Nou, ik kan jullie vertellen dat ik inmiddels ben overgestapt naar Amazon! Het is sneller, de service is veel beter, Amazon Prime biedt veel extra voordelen en als kers op de appelmoes, Amazon is ook nog eens goedkoper. Vooral Amazon Prime zit slim in elkaar. Het bindt je als klant voor een klein bedragje per maand aan Amazon en het geeft je het gevoel er veel voor terug te krijgen.

Amazon Prime kost “maar” € 2,99 per maand (ja, dat is bijna 36 Euro per jaar) en daarvoor krijg gratis levering (nou eigenlijk lang niet altijd), Prime Video (we hebben er nog niks van gekeken), Prime Gaming (eigenlijk zijn er maar een paar spellen gratis, de rest zijn in-game items waar je eerst het spel voor moet kopen), Amazon Photos (maarja, wij gebruiken al Google Photos), maargoed het geeft je voor dat kleine bedragje per maand wel het idee dat je heel veel er voor terugkrijgt. Daar voelt die € 9,99 die je in 1x moet betalen voor “Select” van bol.com en waar je alleen maar gratis verzending voor krijgt, een stuk duurder bij. Een mooi stukje marketing van Amazon!

En dan de service, in elk geval bij mij gaat het regelmatig mis bij bol.com, dat komt voornamelijk doordat bol.com van onderliggende leveranciers gebruikt maakt. Ook bol.com wil een hippe platform verkoper zijn. Maarja, als je dan niet de service als platform ook onder je hoede neemt, maar de problemen uitbesteedt aan de onderliggende leverancier, terwijl je wel de betaling aanneemt, dat gaat niet goed. 

Dus bol.com, zo zie je maar weer, je kan nog zo groot zijn, maar de marketeers bij Amazon hebben toch beter hun werk gedaan :)