Al een paar dagen rij ik zo trots als een pauw rond op mijn nieuwe VANMOOF Electrified fiets! Van kinds af aan heb ik op heel veel verschillende fietsen rondgereden, maar dit is duidelijk iets anders. De VANMOOF Electrified is een stadsfiets on steroids!

De fiets wordt door een fietsenmaker van VANMOOF zelf afgeleverd en dat zorgt meteen voor vertrouwen. Je weet dat er netjes met je nieuwe fiets is omgegaan. Bij de fiets wordt een doosje geleverd met gereedschappen voor het monteren van de trappers, het verstellen van het zadel en stuur, twee afstandsbedieningen (fantastisch, straks meer daarover) en de oplader.

Uiteraard kon ik me niet inhouden en ben direct een rondje gaan fietsen. Hoe cool is dat, als je je fiets met een afstandsbediening kan aanzetten? Na het aanzetten begint er een blauw licht te pulseren op, jawel, het touchscreen! Ik zat onmiddellijk te denken aan science fiction films. En ook leuk, het achterlicht gaat even aan, handig als je je fiets niet tussen de andere fietsen kunt vinden. Verder kan je met het touchscreen kiezen voor meer en minder trapondersteuning en de verlichting aan en uit zetten.

In mijn enthousiasme heb ik de trapondersteuning meteen op maximum gezet en dan ga je als een Froome (de winnaar van de Tour de France 2014) er vandoor. Voor een ‘normaal’ ritje door de stad is dat helemaal niet nodig. De gewone setting is voor mij genoeg, maar mocht je haast hebben, of lekker willen racen, of gewoon een beetje meer ondersteuning nodig hebben, het kan!

Het ‘gekke’ of misschien wel prettige is, dat je veel sneller gaat en makkelijker fietst, maar dat het een soort verlengde is van je eigen spierkracht, maar misschien komt dat ook omdat het wordt aangestuurd door een heus computertje, VANMOOF noemt het Smart Power Assist.

Het enige waar je de eerste keer wel een beetje op moet letten is, dat zodra je niet meer trapt de trapondersteuning nog heel even doorgaat. Als je op dat moment net een haakse bocht maakt en het is glad kan je wegglijden. Maargoed, ik kwam dat alleen tegen toen ik voor de lol de haarspeldbochten, die gemaakt zijn voor wielrijders hier langs de Nieuwe Waterweg, aan het testen was. Tenslotte zou je dat ook een voorzichtig doen met je Ferrari sportwagen.

De fiets gaat wat mij betreft eigenlijk helemaal over hoe je met een design dat teruggaat tot de essentie van een fiets, toch veel meer hebt dan een fiets. En dat is wat mij betreft ook de invulling van een goed en sterk design, het moet simpel lijken, maar ontzettend krachtig zijn. De batterijen zie je niet, maar zijn er wel, de bediening gaat via een geïntegreerd zo te zien waterdicht touchscreen en de fiets heeft ook nog eens een automatische tweeversnellingsnaaf, beide had ik nog nooit zo meegemaakt in een fiets.

De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit, mooi afgewerkt en je kan zien dat er met enthousiasme aan is gewerkt om echt een fiets te maken die meer is dan een gewone fiets. De ketting is verstopt in een mooie slanke kettingkast, voor de remmen zijn twee schijfremmen gebruikt die prima voldoen. De motor zit ‘verstopt’ in het voorwiel en in eerste opslag zie je eigenlijk niet eens dat het een elektrische fiets is, zo netjes is het gemaakt. En natuurlijk is er de verlichting waar VANMOOF zo bekend om is geworden, super mooi en prachtig geïntegreerd in het aluminium buizenframe.

En dan dacht je dat je alles gehad had…maar nee, voor mij het piece de resistance: ‘GPS Tracking’! Voor een ieder die mij een beetje kent, ik ben de ontwikkelaar van GG-Tracker, een lightweight OpenGTS (Open Source GPS Tracking System) server waarmee goederen en personen via het internet te volgen zijn (zie ook GG-Tracker) en dan is het natuurlijk super leuk om te zien dat je ook je fiets nu via internet kunt volgen. Als je dat natuurlijk zelf wilt, want voor privacy redenen blijft het uiteraard je eigen keus, maar…ik zou het doen!

Vanuit mijn ervaring als ontwikkelaar van GG-Tracker heb ik natuurlijk nog wel wat wensen. Ik zou graag al mijn tochtjes willen kunnen bekijken, heatmaps willen hebben waar ik het meeste fiets, een integratie van Google Earth, afstanden per periode willen bekijken, een API zodat ik het kan koppelen aan GG-Tracker, etc… maar laten we eerlijk zijn, wie kent er een fiets die zo vooruit strevend is dat je al live op internet kan zien waar je fiets is? En mocht die dan helaas gestolen zijn, met een beetje geluk heb je je fiets zo weer terug!

De eerste kilometers zijn mij heel positief bevallen, het is precies de fiets die ik zocht, prima voor woon- werk verkeer en gebruik in de stad. De trapondersteuning maakt de fiets tot een waar snelheidskanon en het design vind ik fantastisch, een fiets zoals een fiets bedoeld is. Bovendien, het is toch ook gewoon leuk als je je fiets ergens neerzet en mensen vragen je: “Wat een mooie fiets heeft u, wat is dat voor fiets?”