Als manager Online experimenteer ik graag met de (on)mogelijkheden van Google Adwords. Op het moment ben ik aan het testen met video bannering via YouTube, gewone bannering levert steeds minder op qua CTR en ik heb ook steeds meer twijfel over het nut van het bekijken van een banner. Voor de doelgroep van het bedrijf waar ik werk, Lely, is het belangrijk dat mensen zien waar het over gaat, dus video bannering zou een interessant middel kunnen zijn.

In een eerste test zat ik samen met ons search bureau te puzzelen hoe we de juiste doelgroep kunnen bereiken. Grof gezegd is dat voor Lely agricultuur, maar dat is een te brede term dus probeer ik het vaak wat beter te targetten. Maar daar komt ook meteen een ander probleem om de hoek kijken, doordat deze doelgroep nog niet heel erg ontdekt is door online marketeers, gedraagt het zich online als een niche markt. Dat maakt het complex om de juiste mensen te bereiken.

In een poging dit op te lossen had ik een pilot opgesteld waarbij via ‘Plaatsingen’ bij met de hand uitgezochte verwante YouTube channels, de YouTube video’s van Lely getoond zouden worden. En toen gebeurde er iets vreemds… De video’s van Lely werden niet getoond bij de uitgezochte YouTube channels… Maar de CTR ratio werd wel opeens een factor drie tot vier keer zo hoog en de vertoningen / weergave ratio werd ook een stuk beter!

Na een tijdje zoeken kwam ik er achter, ik was vergeten display uit te zetten van de YouTube campagne, maar wat deed Google Adwords nou, die pakte juist uit de display de sites die juist weer gerelateerd waren aan de bezoekers van de gerelateerde YouTube channels, waardoor een onbedoelde display campagne de YouTube video’s een stuk beter deed renderen. Zo zie je maar hoe een foutje tot succes kan leiden :)