Na anderhalf jaar trouwe dienst wilde onze wandelwagen niet meer inklappen. Daar sta je dan op zondag midden in Rotterdam… Gelukkig hebben we een stationwagen, dus de wagen maar uitgeklapt achterin gelegd. Aangezien je moeilijk zonder wandelwagen kan waren we al licht aan het wanhopen.

Eenmaal thuisgekomen hebben we meteen het contactformulier op de website van Easywalker ingevuld. Tot onze grote verbazing kregen we maandagochtend al om 09:03 meteen een persoonlijk antwoord terug. Nee, geen automatisch antwoord van er is een ticket in ons support systeem aangemaakt, we komen bij u terug binnen 48 uur, of andere bla bla die je tegenwoordig zo vaak krijgt.

We kregen een nette email terug met daarin een praktische tip en mocht het dan nog niet lukken dat een ingreep van Easywalker anders ook mogelijk was. Natuurlijk hebben we meteen de tip uitgeprobeerd en onze Easywalker klapt weer in als een zonnetje! Bedankt!